10 TIPS VOOR STARTENDE LOPERS

1. Hardlopen heeft niet alleen een positieve invloed op je conditie, maar ook op je algemeen welbevinden en zelfvertrouwen. Het is een gezonde geest in een gezond lichaam!

2. Wanneer je gaat beginnen met hardlopen of sporten het in het algemeen maak hier dan een gewoonte van. Het trainingseffect van dagelijks een halfuurtje te sporten is groter dan vier uur slechts op één dag van de week!

3.Ga je beginnen met hardlopen, bouw je conditie dan op het lopen af te wisselen met enkele minuten stappen. Bouw geleidelijk de duur van de looptochten op, dit voorkomt vervelende blessures.

4. Trainen met een hartslagmeter is een zeer goede manier om de intensiteit van het lopen in de gaten te houden. Zeker voor beginnende lopers is het vaak niet evident om aan lage hartslag te gaan lopen. Oefening baart kunst!

5. Bouw eerst de frequentie van je looptraining op, tot je minstens een drietal keer per week kan lopen. Daarna verleng je geleidelijk aan de duur van de trainingen. Deze strategie geeft het minste kans op overbelasting.

6.Loop bij voorkeur op een zachte ondergrond in plaats van de straat. Dit vermindert het risico op overbelastingsletsels. Het bos of het strand verleent zich prima als zachte ondergrond.

7.De zogenaamde ‘babbeltest‘ is een eenvoudige maar doeltreffende manier om de intensiteit van je looptraining in de gaten te houden. Kun je niet meer normaal spreken tijdens het lopen, dan loop je te snel! Als je niemand heb om tegen te babbelen zing dan ‘Happy Birthday’ telkens opnieuw.

8.Soepele spieren liggen aan de basis van een efficiënte looptechniek:stretch regelmatig na een looptraining de beenspieren.

9. Bij het begin van een loopprogramma is het aan te raden om je door je (sport)arts even medisch te laten doorlichten.

10. Het kan bij de start van een loopprogramma 8 tot 12 weken duren vooraleer je werkelijke vooruitgang voelt in het tempo waaraan je kan lopen. Laat je dus niet ontmoedigen als je de eerste weken weinig progressie voelt.

Tip! Als je enthousiast bent en je wilt een event gaan lopen, probeer dan tijdens de je training de sportvoeding die je wilt gaan meenemen tijdens je uitdaging.