Swimming Voedingsadvies

Voor de tocht:


1. Koolhydraten laden: Begin 1-2 dagen voor de tocht met het verhogen van je koolhydraatinname. Eet voedingsmiddelen zoals volkoren granen, pasta, rijst, fruit en groenten om je glycogeenvoorraden (energieopslag in de spieren) te maximaliseren.

2. Hydratatie: Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voor de tocht. Drink voldoende water en vermijd alcohol en cafeïne, omdat deze uitdroging kunnen veroorzaken.

3. Eet een uitgebalanceerde maaltijd: Kies voor een maaltijd die rijk is aan koolhydraten, matig in eiwitten en laag in vetten. Denk aan een combinatie van volkoren granen, mager vlees of vis, groenten en een kleine hoeveelheid gezonde vetten.

Tijdens de tocht:


1. Hydratatie: Drink regelmatig kleine slokjes water tijdens de zwemtocht om gehydrateerd te blijven. Als de tocht langer dan een uur duurt, overweeg dan om een isotone sportdrank te gebruiken om elektrolyten aan te vullen.

2. Energiegels: Neem energiegels mee en consumeer ze volgens de instructies op de verpakking. Deze gels bieden een snelle bron van koolhydraten om je energieniveaus op peil te houden tijdens de inspanning.


Na de tocht:

1. Herstelmaaltijd: Eet binnen 30-60 minuten na de tocht een maaltijd die rijk is aan koolhydraten en eiwitten om het herstelproces te bevorderen. Denk aan een combinatie van volkoren granen, mager vlees of vis, groenten en een bron van gezonde vetten.

2. Hydratatie: Blijf hydrateren na de tocht door water te drinken. Je kunt ook een hersteldrank overwegen die koolhydraten en eiwitten bevat om de glycogeenvoorraden aan te vullen en spierherstel te bevorderen.

3. Snacks: Gedurende de rest van de dag kun je gezonde snacks eten, zoals fruit, yoghurt, noten of een eiwitrijke smoothie, om je energieniveaus aan te vullen en het herstel te ondersteunen.

Onthoud dat elk individu uniek is en het belangrijk is om te experimenteren en te ontdekken wat het beste werkt voor jouw lichaam. Raadpleeg indien nodig een sportvoedingsdeskundige voor persoonlijk advies op maat. Veel succes met je zwemtochten!

Triathlon – Lees Meer…