VOORKOM EEN WINTERDIP

Hoe ontstaat die winterdip nu? 

Een winterdip, ook wel de winter blues genoemd, ontstaat door een gebrek aan daglicht. Je wordt wakker als het nog donker is en komt weer thuis als het weer donker is. Dit betekent een daling in de productie van hormonen als serotonine (ook wel het gelukshormoon genoemd) en een stijging in de productie van melatonine (je slaaphormoon). Je zult je vaak moe voelen en moeilijk “vooruit” te krijgen zijn.

Gelukkig is hier wat aan te doen als je een aantal voedingsmiddelen toevoegd aan je voedselpatroon gedurende de wintermaanden, zoals:

Noten Zoals walnoten, cashewnoten, amandelen. Naast dat deze producten goed voor je zijn, boosten zij ook nog eens je humeur. Want noten bevatten namelijk tryptofaan: een belangrijk aminozuur dat serotonine aanmaakt.

Chili/Pepers Je moet er wel van houden maar deze voedingsmiddelen kunnen je humeur dipje verhelpen. Dankzij de capsaïcine, het actieve bestandsdeel van pepers, komen er endorfines vrij, die op hun beurt natuurlijke pijnstillers zijn en je gelukkig maken.

Eieren Te weinig energie, “tik een eitje”. Een te kort aan Vitamine D komt door het te kort aan zonlicht. Echter je wilt wel de energie behouden in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Gebruik dan voedingsmiddelen welke Vitamine D bevatten zoals eieren en vis, of producten die verrijkt zijn met deze vitamine D, zoals vele zuivelproducten.

Haring Wil je de symptomen van een depressie (vermoeidheid, energietekort, prikkelbaarheid, slaapproblemen of gebrek aan eetlust) verminderen? Neem dan vette vissen, zoals haring. Dit zijn typische koudwatervissen en goede bronnen van zowel serotonine als omega 3-vetzuren. Een meta-analyse evalueerde 26 studies die aantoonden dat omega 3-vetzuren helpen symptomen van depressie te verminderen. Bovendien is haring rijk aan vitamine D. Ga je niet voor de vis, neem dan noten, lijnzaad en/of plantaardige oliën welke ook rijk zijn aan omega 3.

Gedroogde vruchten Geef je gemoedstoestand een “BOOST” met gedroogd fruit als rozijnen en dadels. Deze bevatten het aminozuur tryptofaan én magnesium: een mineraal dat stress reduceert. Daarnaast zijn zij ook nog eens een goede energiebron.

Chocolade Pure chocolade bevat tryptofaan. Het stofje die je die boost geeft.

Natuurlijk blijft het als een kei boven water staan, dat naast bovenstaande voedingsmiddelen in beweging blijven super belangrijk is om je winterdip tegen te gaan.