SNELLER LOPEN DOOR INTERVALTRAININGEN

Natuurlijk wil je het optimale uit je prestatie halen, of je nu voor je plezier loopt of een uitdaging voor jezelf bent aan gegaan. Misschien wil je voor je persoonlijke uitdaging iets sneller gaan lopen. Voor dit laatste geven wij je 2 trainingsvarianten waardoor je snelheid ‘kweekt’.

Feit is dat als je sneller wilt gaan lopen, je intervaltrainingen nodig hebt. Deze trainingen kun je gemakkelijk implementeren in je trainingen. Tip! Bouw intervaltrainingen rustig op in je trainingen. Dit doe je om de kans op blessures te beperken. Wij raden je daarnaast ook aan om met intervaltraining te beginnen als je zonder problemen 10 km kan lopen binnen het uur.

Hieronder tref je 2 intervalmethodes aan die je eenvoudig kunt invoegen in je trainingen :

1. Naar boven

Obstakels zijn ideaal om een interval te doen. Denk aan een heuveltje in het bos of een brug. Ga in een stevig tempo omhoog en herhaal dat. Ook in dit geval begin je met een beperkt aantal herhalingen en bouw je stelselmatig op.

2. Spurt

Deze methode is een afgeleide van het puntje hierboven. Hierbij leg je het intensieve blok op het einde van je training. Kies bijvoorbeeld voor een snel laatste stuk van 5 minuten of deel je eindspurt op in 2 blokken van 2,5 minuten. Ook hier kun je het aantal herhalingen of de duur van je eindspurt na verloop van tijd opbouwen. Hoe langer je ‘eindspurt’ wordt, hoe realistischer het wordt om een negatieve split te lopen (het tweede deel van je wedstrijd/training is sneller dan het eerste).

Tip! Stop je training nooit abrupt, werk eerst een cooling down af.