OP DE KASSEIEN

1.Check je fiets grondig: lopen de wielen recht, zit er geen spaak los, is het loopvlak van je banden zuiver, zijn cassette en ketting nog in goede staat, zijn alle boutjes (zadelpen, stuurpennen tandwielen) goed aangespannen? Op slechte wegen krijgen onderdelen als stuur en zadel veel te verduren.

2. Vermijd onnodig lekrijden Controleer je banden van te voren. Zijn deze echt nog goed! Test vooraf welke bandendruk je wil hanteren met je bredere banden. Een goede test als je de eerste strook op rijdt. Stuiter je te veel laat er dan wat lucht uitlopen. Na strook 2 weet je of het voldoende is, anders er nog wat uit laten lopen.

3. Handen los op het stuur: Om pijnlijke vingers en polsen te voorkomen, knijp je het best niet te hard in het stuur. Je moet het uiteraard goed vasthouden, maar wel losjes in de vingers voelen trillen. Op die manier geef je de fiets wat ruimte om te kunnen hobbelen van de ene kassei naar de andere, zonder dat jij mee hobbelt. Plaats je handen op de plaats die voor jou het beste aanvoelt.     4

4. Geen gestrekte armen: Zorg dat je ellebogen licht gebogen blijven om de schokken op te vangen.

5. Zwaarder verzet: Voel je je goed, ga dan enkele tanden zwaarder trappen. Je zult sneller over de stroken gaan. Zodat je iets meer comfort zult ervaren.

6. Kijk voldoende ver vooruit: Kijk verder voor je uit. Hierdoor kun je beter anticiperen op de weg die voor ligt.

7. Bij regen, rij centraal: Als de stroken nat zijn ga op dan op het midden rijden. Zorg voor druk op het achterwiel. Door dit te doen voorkom je doorslippen.

8. Blijf niet doorbeuken: Neem tussen de stroken tijd om te herstellen. Zorg voor een goed cadans (+/-90 omwentelingen per minuut) en pas je tempo aan.

9. Eten en drinken: Door de euforie of door het constant moeten opletten op de kasseien kun je weleens vergeten je energievoorraad aan te vullen. Begin daarom van bij het begin van je tocht met drinken en eten. Neem je sportvoeding op rustige momenten tussen de kasseienstroken in.

10. Vergeet niet te genieten: Of je nu in Vlaanderen rijdt of de hel van het Noorden het is en blijft een unieke ervaring. Maak er daarom een mooie tocht van!

De medewerkers van Sportvoedingswinkel.nl kunnen je natuurlijk van nog meer informatie voorzien. Wij hebben een ruime ervaring op gedaan tijdens de Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix en andere Vlaamse klassiekers. Als het nu gaat over praktische zaken als voorbereiding, overnachting, techniek en/of voeding. Neem gewoon even contact met ons op.