ETIXX sportvoeding advies

 

ETTIX SPORTVOEDING GEMAAKT VOOR EN DOOR TOPSPORTERS

Etixx sportvoeding logo

 

Etixx Sports Nutrition is ontwikkeld met, en wordt gebruikt door  atleten die behoren tot de absolute wereldtop. Onze missie is om optimale sport prestaties te ondersteunen door de ontwikkeling van een volledig productgamma van unieke, innovatieve formules, gemaakt met superieure ingrediënten, ondersteund door een hoogkwalitatieve product testing. Vandaag en in de toekomst, staat Etixx voor de gouden standaard in sportvoeding. Sportvoedingswinkel.nl de leverancier van alleen A merken sportvoeding heeft bewust voor Etixx gekozen, om dit merk aan het assortiment toe te voegen.  Etixx heeft special voor jou als duursporter een aantal sportvoeding schema’s opgesteld.

Etixx sportvoeding watermeloen

LOOPSPORT

Marathon

De Marathon is tegenwoordig een zeer populaire discipline binnen de atletieksport die zowel door recreatieve sporters als door topsporters wordt beoefend. Het beeld van de lange en tengere Afrikaanse atleet klopt. Talent hebben voor deze sporttak heeft zeker ook te maken met ‘de genen’: sporters die licht gebouwd zijn, met een laag percentage lichaamsvet en een hoge maximale aerobe capaciteit (wat betekent dat ze gedurende langere tijd in staat zijn harder te lopen hebben duidelijk een voetje voor. Maar iedereen kan een marathon lopen met voldoende training, voeding, verzorging en sportvoeding.

Marathonlopers hebben nood aan voldoende energie om hun zware trainingen en competities tot een goed einde te brengen. Hiervoor is een aangepaste voeding noodzakelijk. Zo ook het gebruik van sportvoeding.

ETIXX en Sportvoedingswinkel.nl hebben voor jou special een marathon sportvoeding opgesteld.

etixx-power-full-training-complex-shake-sabor-chocolate-1500g

Triatlon

Tijdens een triatlon worden achtereenvolgens drie verschillende sportdisciplines beoefend, namelijk zwemmen, fietsen en lopen. Er zijn verschillende categorieën van triatlon die verwijzen naar de afgelegde afstanden :

  • Sprint (500m zwemmen, 20km fietsen, 5km run),
  • Olympische afstand (1,5km zwemmen, 40km fietsen, 10km lopen)
  • Halve Ironman (70.3) (1,9km zwemmen, 90km fietsen, 21,1km lopen)
  • Ironman (3,8km zwemmen, 180km fietsen, 42,2km lopen)

TRAINEN

Trainingen voor triatlon zijn zeer tijdrovend. Niet verwonderlijk als je drie verschillende sportdisciplines moet beheersen. Bovendien wordt tegenwoordig ook veel aandacht besteedt aan core training in functie van blessure preventie. Een aantal triatleten doen zelfs lichte krachttraining om hun spieren sterker te maken. Ook recreatieve triatleten spenderen vaak meer dan tien uur per week aan hun training. De meeste triatleten trainen 2 keer per dag (’s morgens en ’s avonds) om ervoor te zorgen dat alle disciplines regelmatig aan bod kunnen komen. Atleten combineren ook vaak twee disciplines in één sessie als voorbereiding op de wedstrijdsituatie.

De meeste trainingen zijn aeroob (aan een lage intensiteit), waarbij regelmatig intervalsessies worden ingepland. Een triatleet heeft doorgaans een laag niveau aan lichaamsvet. Aangepaste voedingsschema’s zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de zware trainingen en wedstrijden succesvol kunnen worden afgewerkt zonder dat de atleet gezondheidsschade oploopt.

AANGEPAST VOEDINGSPATROON

  • Zorg voor een royale vochtinname: minimum 1,5l per dag en bij training meer.
  • Streef naar een evenwichtige voeding met een goede variatie aan koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.
  • De timing van de maaltijden de porties variëren van persoon tot persoon. Maar, in een goed regelmatig voedingspatroon worden de maaltijden best over de dag gespreid: ontbijt-tussendoortje-middagmaal-tussendoortje-avondmaal-eventueel tussendoortje.
  • Eet volop koolhydraatrijke voedingsmiddelen, want zij vormen de energiebron voor je trainingen. Hoeveel koolhydraten je dagelijks moet innemen is afhankelijk van de duur en de intensiteit van de inspanning:

 

  • Kies bij voorkeur voor volkoren voedingsmiddelen: volkoren brood, pasta, rijst,….
  • Wees zuinig met vetten, zeker wanneer je streeft naar een lager vetpercentage. Als je vetten inneemt, kies dan voor onverzadigde vetten uit olijfolie, vette vis, noten, enz.
  • Neem dagelijks voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen in (1,2-1,6gr/ KG/ LG) om je spieropbouw en – herstel te maximaliseren.
  • Voor een adequate voorziening van vitamines en mineralen is het belangrijk om voldoende variatie in het voedingspatroon te brengen. Zorg er natuurlijk ook voor dagelijks een ruime portie groenten (minimum 300gr) en fruit (min. 2 stuks per dag) in te nemen.

ETIXX en Sportvoedingswinkel.nl hebben voor jou special een sportvoeding schema Triathlon opgesteld.

Energy Sport Bar Citroen - srp-430x430

Fietsport

Wielrennen

Wielrennen is een duursport. Op professioneel niveau meten verschillende teams zich met elkaar. Tactische richtlijnen zijn daarbij belangrijk. Maar de individuele klasse van de atleet blijft toch meestal een doorslaggevende factor voor het bereiken van succes. Er zijn eendagswedstrijden – de klassiekers- en races over meerdere dagen (Giro, Tour de France, Vuelta..). Andere evenementen zijn tijdrijden (zowel team als individueel) en criteriums (een race met een wisselend aantal rondjes op een circuit). De races variëren in afstand van paar kilometer, tot ritten van 250km of meer.

Wegwielrennen vergt voornamelijk veel kracht en uithoudingsvermogen (aerobe kracht (met zuurstof)). De anaerobe capaciteit wordt dan weer aangesproken in snelle ontsnappingen, tijdens het beklimmen van cols en bij de eindsprint.

Verschillende fysieke kenmerken maken rijders meer of minder geschikt voor een specifiek onderdeel van het fietsen (sprinten, klimmen,…). Echter, in het algemeen zijn wielrenners gespierd en mager. Een laag vetgehalte zorgt ervoor dat de kracht/gewicht ratio hoog is.Voornamelijk bij het klimmen is dat een belangrijk voordeel.

Ook amateurs of wielertoeristen hebben elk hun specifiek talent en voorkeur. De één houdt van Parijs-Roubaix en kasseien, de ander rijdt graag in de wind met de wielertoeristenclub. Sommigen plannen zelfs jaarlijks een uitstap naar de “echte” cols. Voor elke doelstelling geldt dezelfde succes formule. Een goede voorbereiding bestaat uit training en een aangepast voedingspatroon.

ETIXX en Sportvoedingswinkel.nl hebben voor jou special een sportvoeding schema fietsen opgesteld.

 

etixx-magnesium-2000-aa-30-sportvoedingswinkel

Wielrennen klimmen

De discipline die bij het wielrennen het meest in de kijker loopt, is ongetwijfeld het klimmen. De heroïsche duels tijdens de bergritten van de Ronde van Frankrijk inspireren elk jaar weer duizenden wielerfanaten om ook zelf de Alpen- en Pyreneeëncols te beklimmen. Veel wielertoeristen plannen jaarlijks een fietsvakantie met een groepje vrienden of hun wielerclub. Anderen wagen zichzelf aan een gechronometreerde toertocht zoals de 3 Ballons, de Marmotte, La Cannibale, Dolomietenmarathon. Voor nog anderen is één dag afzien niet genoeg. Meerdaagse tochten zoals de TRANSALP worden elk jaar populairder.

Wegwielrennen is een duursport, ze vergt voornamelijk veel kracht en uithoudingsvermogen (aerobe kracht). Het vermogen die je moet leveren om te klimmen bestaat uit de kracht die je duwt op de pedalen maal de trapfrequentie. In Vroeger “stoempten” de wielrenners zich naar boven. De laatste jaren zijn renners en ook klimmers meer gaan trainen op frequentie. Veel omwentelingen en een kleiner verzet steunt voornamelijk op een verhoogde aerobe capaciteit.Hiermee worden de spieren minder belast, en treden er minder extreme spierbelasting op. Anderzijds vraagt dit meer energie van jouw lichaam. Een goede klimmer bezit een hoge lactaat steady state. Toppers kunnen een hoog vermogen leveren met een hoge trapfrequentie net onder het omslagpunt. In de strijd om de ritwinst of de strijd in het klassement moet professionele wielrennerswel de capaciteit bezitten om te versnellen en dus anaerobe prestaties te leveren.

De renners die zich toeleggen op het rondewerk,lassen specifieke klimstages in, in hun trainingsprogramma. Ze verkennen dan de verschillende parcours om optimaal voorbereid aan de start van de ronde te kunnen komen. Ook wielertoeristen bereiden zich voor door af en toe een rit te rijden in de Ardennen of een klimtraining te doen op de rollen.Klimmen vraagt een constante en specifieke belasting, wat je beter als eens op voorhand hebt ervaren. Hoewel een specifieke voorbereiding aan te raden is zal je als amateur met een stevige basisconditie al een heel eind komen.

Maar net zoals bij andere sporten hebben sommigen een streepje voor. Verschillende fysieke kenmerken maken rijders meer of minder geschikt voor een specifiek onderdeel van het fietsen. De meeste klimmers zijn van het frêle type. Ze zijn gespierd en mager. Een laag vetgehalte zorgt ervoor dat de kracht/gewicht ratio hoog is.Voornamelijk bij het klimmen is dat een belangrijk voordeel.

AANGEPAST VOEDINGSPATROON

  • Zorg voor een royale vochtinname: minimum 1,5l per dag en bij training meer
  • Streef naar een evenwichtige voeding met een grote variatie aan koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.
  • De timing van de maaltijden de porties variëren van persoon tot persoon. Maar, in een goed regelmatig voedingspatroon worden de maaltijden best over de dag gespreid: ontbijt-tussendoortje-middagmaal-tussendoortje-avondmaal-eventueel tussendoortje.
  • Eet volop koolhydraatrijke voedingsmiddelen, want zij vormen de energiebron bij het fietsen. Hoeveel koolhydraten je dagelijks moet innemen is afhankelijk van de duur en de intensiteit van de inspanning:

 

  • Kies bij voorkeur voor volkoren voedingsmiddelen: volkoren brood, pasta, rijst,….
  • Wees zuinig met vetten, zeker wanneer je streeft naar een lager vetpercentage. Als je vetten inneemt, kies dan voor onverzadigde vetten uit olijfolie, vette vis, noten, enz.
  • Neem dagelijks voldoende eiwitrijke voedingsmiddelen in (1,2-1,6gr/ KG/ LG) om je spieropbouw en – herstel te maximaliseren. Aan het begin van het seizoen en in zware trainingsperiodes (fietsvakantie in bergen) heb je een verhoogde eiwitbehoefte.
  • Voor een adequate voorziening van vitamines en mineralen is het belangrijk om voldoende variatie in het voedingspatroon te brengen. Zorg voor dagelijks een ruime portie groenten (minimum 300gr) en fruit (min. 2 stuks per dag) in te nemen.

ETIXX en Sportvoedingswinkel.nl hebben voor jou special een sportvoeding schema klimmen opgesteld.

Sportvoeding van Etixx vindt je in onze shop.