SLIME TIPS! Zo voorkom je steken in je zij.

WAAROM KRIJG STEKEN IN JE ZIJ?

Vooral voor een beginnend loper zal het bekend voorkomen steken in je zij tijdens het hardlopen. Maar hoe ontstaat dit nu en wat kan je er tegen doen.

Wanneer je aan het hardlopen bent trekken de organen bij elke stap die je zet tegen je middenrif. Daarnaast is je middenrif ook druk bezig om je adem door je longen naar buiten te persen. Door deze combinatie ontstaat een pijnlijke kramp in je middenrif, die jij voelt als een steek in je zij.

“Het middenrif is een spier. En zoals alle andere spieren moet ook het middenrif opgewarmd worden. Bij een niet efficiënte opwarming raakt de spier geïrriteerd door de veelvuldige schokbewegingen.

WARM GOED OP!

Hét advies om steken te vermijden is dus goed opwarmen. Loop daarom in en start niet koud aan een training of wedstrijd. Tijdens het inlopen adem je diep in en uit zodat de longen goed geactiveerd worden. Trek je snelheid tijdens de opwarming een paar keer op naar het wedstrijdtempo zodat je lichaam én je middenrif weten wat er hun te wachten staat.

Wat daarnaast zeker ook helpt is dat de buikspieren voldoende ontwikkeld zijn.

STOPPEN EN REKKEN

Mocht het toch gebeuren dat de steken tóch opduiken tijdens een training of wedstrijd. Probeer dan zoals de meeste lopers doen de pijn weg te drukken met de vingers. Echter de beste remedie is toch maar even te stoppen en te rekken, vooral de streek rond het middenrif.

Daarnaast is het ook belangrijk om door middel van enkele krachtige ademstoten je middenrif onder “stoom”te brengen. Dit in plaats van niet meer diep in te ademen.

sportvoedingswinkel.nl
Average rating:  
 0 reviews