WINTERTRAINING, VEILIGHEID BOVEN ALLES

1. KLEDING

Duurtraining: waarschijnlijk zal je niet snel opwarmen dus kleedt warm aan

Korte intensieve training: je zult snel opwarmen dus zorg dat je een wat “lichtere” kleding keuze maakt.

Training met een wisselende intensiteit: Zorg dat je kleding keuze bestaat uit laagjes. Welke je makkelijk aan of kan uit kan trekken. Start bijvoorbeeld met een extra bodywarmer.

2. VOEDING

Het lijkt in de winter vaak niet nodig echter je verdampt vocht, neem daarom altijd een bidon met sportvoeding mee. Dit kan een isotone drank zijn of een drank met een hoge koolhydraat toevoeging.  Deze sportvoeding heeft een hoge energiewaarde om de brandstofbevoorrading te ondersteunen tijdens trainingen. Voor langere ritten neem je iets te eten mee.

3. ZICHTBAAR

Tijdens de wintermaanden raden wij je aan altijd goed zichtbaar te zijn. Maak gebruik van lichtjes zowel voor als achter en het liefst met een knipper optie. Kleedt je daarnaast aan in fellere kleuren. Rij je ook in het (schemer)donker, dan is reflecteren belangrijk, zeker op je lichaamsdelen die bewegen tijdens het fietsen. Reflecterende overschoenen kunnen zijn een goed idee zijn.

4. SPATBORD

Voorkom opspattend water voor jou en je trainingsmaten.

5. BANDENKEUZE

Ze zijn wel wel wat zwaarder dan de zomerbandjes maar rijden veel minder snel lek, de winterband. Ideaal voor in de winter want je zit toch niet te wachten om een band ter vervangen. Het risico op lek rijden is namelijk groter in de winter. Overweeg 25mm buitenbanden.

6. ONDERHOUD

Zorg dat je fiets in topvorm blijft in de winter, onderhoudt hem na je training. Was, droog en poets. Smeer daarna direct de ketting in met wax. Goed voor de fiets en hij staat direct weer klaar voor de volgende training.