HOEVEEL EN WELK FRUIT KAN JE HET BEST ETEN

Als duursporter heb je veel vitaminen en mineralen nodig om te kunnen presteren. Het eten van fruit kan je helpen om dit te bewerkstelligen. Belangrijk is dat je het eten van fruit varieert. Want bijvoorbeeld een appel bevat andere vitaminen dan een peer. Bananen, druiven en kersen bevatten ten opzichte van andere fruitsoorten meer suiker en dus meer calorieën, maar zijn uiteraard gezonder dan koeken en snoep. Je kan op trainingsdagen bijvoorbeeld wat meer van deze fruitsoorten kiezen en op rustdagen voor fruit kiezen dat hoofdzakelijk uit water bestaat, zoals aardbeien, meloenen en citrusvruchten. Zorg er in ieder geval dat er dagelijks 2 a 3 stukken fruit op het menu staan.

Hieronder tref je een overzicht aan van de ideale fruitsoorten voor jou als duursporter

1. Appel 

Appels bevatten enorm veel vezels en anti-oxidanten. Bovendien bevatten appels ook catechine en quercetine. Deze stoffen verminderen de kans op onder andere beroerte, hartinfarct, kanker en diabetes.

2. Abrikoos

Abrikozen zitten boordevol kalium, bètacaroteen, ijzer, vitamine A, C en E. IJzer stimuleert de aanmaak van hemoglobine, dit zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof in je bloed terechtkomt.

3. Banaan

Bananen zijn zo een bron van goede suikers die omgezet worden in energie. Ze zitten ook vol kalium en vezels. De tryptofaan in bananen wordt door ons lichaam omgezet in serotonine. Deze stof zorgt voor een relaxed, kalm en vredig gevoel en maakt je dus blijer.

4. Braambes 

Dit minivruchtje bevat heel wat anti-oxidanten, pectine en vitaminen B (B1 en B2), C en E. Vitamine E is goed voor je huid, je spieren, je hart en je bloed.

5. Blauwe bes

Ondanks het feit dat blauwe bessen enorm veel voedingstoffen bevat, is het een vrucht met weinig calorieën. Deze bessen zijn goed voor je hersens en je bloeddruk en bevatten ook veel anti-oxidanten. Ze hebben een positief effect op het hart en helpen ook tegen veroudering.

6. Meloen 

In meloen zit onder andere foliumzuur, kalium, betacaroteen, vezels en vitaminen A, B en C. Foliumzuur moeten we uit onze voeding halen, want ons lichaam kan het zelf niet aanmaken. De vitamine bevordert de aanmaak van rode bloedcellen en DNA. 

7. Kers 

In dit klein superfruit zitten de meeste anti-oxidanten en het zit ook boordevol ijzer. Daarnaast bevatten kersen ook betacaroteen, kalium, vezels en vitamine C en E. Kersen helpen goed tegen het verlagen van het cholesterolgehalte en de suikerspiegel.

8. Pompelmoes 

Pompelmoezen bevatten veel kalium, calcium, betacaroteen en pectine. Kalium helpt om de bloeddruk te verlagen en calcium is goed voor je botten. Pectine helpt onder andere het cholesterolgehalte, de bloeddruk en de suikerspiegel te verlagen.

9. Mango 

Mango’s bevatten veel betacaroteen, vezels en vitamine C. Betacaroteen wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Deze vitamine is goed voor je weerstand, je gezichtsvermogen, je botten, je tanden, je huid en je haar. Vezels verminderen de kans op hartziekten.

10. Aardbei 

Ellaginezuur en vitamine C zijn talrijk aanwezig in aardbeien. Ellaginezuur is goed voor celweefsel, het spijsverteringsstelsel en helpt ook tegen veroudering. Vitamine C is goed voor je hart, je bloedvaten, je weerstand, je botten, stimuleert ijzeropname en helpt tegen verouderen.

sportvoedingswinkel.nl
Average rating:  
 0 reviews