ESSENTIALS VOOR TOERRIJDERS

Sportvoedingswinkel.nl staat niet alleen voor advies op het gebied van sportvoeding en sportverzorgingsproducten.  Wij helpen je ook graag op weg om het plezier en maximale uit je uitdaging te halen.  Speciaal voor de fietsers 10 bruikbare tips.

  1. Helm

Belangrijk voor je eigen veiligheid is het dragen van een helm. Tijdens wedstrijden en toertochten is dit verplicht. Maar vergeet hem vooral niet als je nog even snel een rondje gaat doen.

  1. Ketting

De ketting blijft een verhaal apart. Wax je ketting de avond voor dat je een tocht of wedstrijd gaat rijden, zodat de wax goed kan intrekken in de ketting. Neem afstand van bussen met siliconenspray dit trek alleen maar vuil aan.

  1. Banden

Check je bandenspanning voordat je van start gaat. Rij op een bandenspanning van 7 tot 8 bar(racefiets). Naast dat je comfortabel rijdt, rij je ook nog eens veilig. Een perfecte band is de Continental grand prix 4000s ii 25mm of de Continental grand prix 4 season 25mm. Voor de mountainbike is de bandendruk afhankelijk van het terrein waar opgereden wordt, de bandenspanning zal tussen de 0.8 en 1.8 bar liggen.  Banden zijn er in verschillende soorten en maten, check de sites van Continental of Swalbe waar je eenvoudig een advies krijgt naar gelang  je behoefte.

  1. Zadel(pen)

Controleer zo af en toe je zadel en zadelpen. Staat de zadelpen nog in de oorspronkelijke positie? Check ook even of er geen scheurtjes of breukjes zichtbaar zijn. Je zal niet de eerste zijn die met een verdwenen “zitplaats” de weg moet vervolgen.

  1. Snelspanners

Zitten je uitvalnaven en snelspanners nog goed vast?  Want een los voor- of achterwiel kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Kijk dan direct nog even goed de remmen na, staan ze recht en zijn de remblokken nog goed. Extra tip;  een extra setje remblokken in de zadeltas is altijd handig.

  1. Zadeltas

Naast je reservemateriaal raden wij je ook aan om een energy gelletje en/of energie bar bij te steken. Zo heb je altijd proviand bij je mocht je behoefte hebben tijdens je inspanning nog iets tot je te willen nemen.

  1. Onderhoud

Voor de levensduur van je materiaal is goed onderhoud belangrijk. Spuit je fiets schoon met het liefst een tuinslang (gebruik geen hogedrukreiniger). Droog daarna je fiets met een doek. Op de draaiende delen kan je een beetje olie doen al is het alleen maar om roestvorming te voorkomen. En smeer de ketting als er geen vocht meer op de ketting zit.