GA VOOR EEN SNEL HERSTEL

Iedere duursporter wil een snel herstel van de spieren na de sportieve inspanning. Hieronder volgen enkele tips om dit snel te bewerkstelligen.

1. Rust, Reinheid en Regelmaat

Wanneer je regelmatig sport is rust heel belangrijk ! Na een intensieve training, langere inspanning, is een herstelperiode nodig om de spieren te ontspannen. Deze ontspanning is weer nodig om de aanmaak van cortisol(stresshormoon) tegen te gaan. Cortisol gaat de opname van koolhydraten en eiwitten tegen zodat spierweefsel kan afbreken en je juist meer vetopslag aanmaakt. Als je (bijna) dagelijks sport heb je al gauw een nachtrust nodig van 8 uur. Een goede nachtrust draagt bij aan een goed spierherstel. Je lichaam maakt insuline aan, welke zorgt voor vervoer van de voedingsstoffen naar je spieren.

2. Sportvoeding

(herstel)voedingsstoffen worden het beste door je lichaam opgenomen vlak na de sportieve inspanning, de juiste voeding is van belang voor een goed en snel herstel van de spieren. Denk hierbij aan koolhydraten(suikers) en eiwitten die je lichaam nodig heeft om glycogeen aan te maken zodat het je spieren kan herstellen.

Hersteldrank

Doordat je tijdens het sporten veel vocht verliest is voldoende drinken van belang, niet alleen voor en tijdens de inspanning maar zeker ook na het sporten blijft het belangrijk om je lichaam van binnen voldoende te hydrateren. Dit zorgt ook weer voor een beter en sneller herstel van je spieren. Ook in hersteldranken zitten de belangrijke voedingsstoffen voor de spieren. Dit zijn hoofdzakelijk koolhydraten en eiwitten.

3. Spierherstel

Om je spieren te beschermen kun je, vooral bij koudere weersomstandigheden(0-10 gr.) de spieren alvast voor je inspanning insmeren met een olie of creme voor een goede doorbloeding. Hiervoor heeft Sportvoedingswinkel.nl bijv.: BORN WARM UP ACTIVE WARMING CREAM die zorgt voor een aangenaam warmtegevoel dat de natuurlijke doorbloeding van de spierweefsels stimuleert. BORN PROTECT EXTRA is een sterke balsem ter bescherming van slecht doorbloede lichaamsdelen als voeten, knieen en pezen. BORN PROTECT OIL vormt een waterafstotende, beschermende filmlaag op je huid. Lichaamswarmte wordt geisoleerd en regen en kou krijgen geen kans. Na je sportieve inspanning geeft een lichte massage een positief effect. Het versnelt het herstel van “pijnlijke’ spieren. Voor zo’n lichte massage kun je bijv. SPORTSBALM HEATING SOS GEL gebruiken, met plantenextracten etherische olien en warmte componenten een diep doordringend effect.